MAREVOSZ-lét-jog-közbiztonságot MAREVOSZ- nemzeti ellenállás

"Ha a normálisak, a becsületesek feladják a szélmalomnak tűnő harcot, akkor kik maradnak?
A gazemberek.
MAREVOSZ

marevosz logó latin és rovás!

A 3.UTAS NEMZETI CIVILEK RENDSZERVÁLTÓ SAROKPONTJAI

elolvasható itt megnéz>>>
Címlap
Kezdeményezések/Hírek
MAREVOSZ:
(Rólunk, célok, kezdeményezések)

Történelmi alkotmány (Szent Korona eszmeiség, jogfytonosság)
EU és Globalizációs károkozások
Földvédelem
Otthonvédelem
Videók
Tulajdonosi tagozat
Archívum
Kapcsolat
írások
3. UTAS NEMZETI CIVILEK -- Brindza András rovata
Bóna Mária Ilona
Kőbányai Élő Közösség és Kanalas András
Dr. Drábik János videók
Tatár József
Vajta Dénes
multunk,hagyományunk Hagyományaink
Történelem
események
-DEMONSTRÁCIÓ AZ ÖNRENDELKEZÉSÉRT-2022 febr. 12. szombat 12 óra Oktogon 13 órától vonulás a Kossuth térre
-Országos összevont demonstráció! január 15én Bpen a kényszeroltások ellen.
-Meghívó január 4. 17 óra on line előadás a nemzetegysítésről
videók
- Tatár József és Bódis Csaba beszélgetése a jelen helyzetről(videó)
- Aktualításokról Bódis Csaba és Tatár József(videó)
- Tatár József és Bódis Csaba beszélgetése az aktuális helyzetről és a lehetőségeinkről. 2022 február 8.
- 2022. 02.12 NEMZETI CIVILEK EGY RÉSDZÉNEK ÚJABB TÜNTETÉSE A DEMOKRÁCIÁNAK HAZUDOTT POLITIKAI ÉS COVID DIKTATÚRA ELLEN, VALAMINT A VALÓDI RENDSZERVÁLTÁSÉRT!! Videókkal.
- Rendszerváltók egy részének a koviddiktatúra ellen.22.02.12
- Összefoglalás a rendszerváltók civilek január 15-i demonstrációról.(videó
- Drábik János szerint kezd kicsúszni az irányítás a háttérhatalom kezéből.(videó)
- Bóna Mária Ilona: Karácsonyi ünnepkőr népszokásai 5. rész: REGŐSÉNEK, REGÖLÉS

parnereink linkjei
Fejér Szövetség
Gazdatanácsok Szövetsége (Az eredeti)
Magyarok Világszövetsége
Krisztina hotel
Nemzeti hírháló

Wass Albert Emlékoldal
Koppány csoport
Otthonvédelmi tanács
Kutasi József blogja
Kimelt témák:

orosz-ukrán konflikus. covid19 , Rendszerváltás/Nemzegyűlés, Háttérhatalom,

legrisebb írások
- Király B. Izabella szerint a magyarságba még van nemzettudta,csak ezzel visszaélnek.
- Brindza András figyelmeztetése a 89es jogrendszert visszahozni szándékozóknak.
- A koszovói helyzet bármelyik percben fegyveres konfliktussá nőheti ki magát. Figyelmezet Tatát József.
- A Szent Korona tan alapjai (video)
- Tatár József: Propagandaháború
- Az Ukrán háború kapcsán Tatár József a civil áldozatokról ír.
- NYUGODJ BÉKÉBEN JÓSKA BARÁTOM-BAJTÁRSUNK (képek,+megemlékezés)! -MOLNÁR V. JÓZSEF, A MAGYARSÁG EGYIK LEGKIVÁLÓBBJA, élt 92 évet!
- Már a 48-as12 pontot is hamisítják

Még több friss hír: megnéz>>>


marevosz, célok, kezdeményezések
Alapelvek -A Szent Korona eszmeiség 5 alapelve megnéz>>>
A 3.UTAS NEMZETI CIVILEK RENDSZERVÁLTÓ SAROKPONTJAI elolvasható itt megnéz>>>
-A történelmi alkotmány(rövid összefoglaló) megnéz>>>
-A XXI. századi nemzeti radikalizmus alapjai megnéz>>>
A VÁLSÁGOKOZÓ PÉNZURALMI GLOBALIZMUS, VALAMINT AZ ÉLET ÚTJÁT TARTALMAZÓ 3. ÚT TÖMÖR MEGHATÁROZÁSA, + A KIÚT! email címünk: marevosz2006@
gmail.com

Csatlakozási lehetőségek a MAREVOSZHOZ: megnéz>>>
:
hírlevél,árpádsávos háttérrel
Iratkozzon fel átlag hetente küldött hírösszefoglaló szerű hírlevelünkre!

Küldjön levelet a marevosz2006@ gmail.hu címre hírlevelet kérek tárggyal vagy tartalommal!
Hírlevél

kiemelt téma árpádsávos háttérrel
covid19 ,
Rendszerváltás / Nemzegyűlés,
Háttérhatalom,

-1956 valamint további forradalmaink, és szabadságharcaink üzenete: SZABADSÁG:
-Rácz Sándor: Kiállítás '56 - Sanyi bátyánk tárlatvezetésével!(videó)
-Lipták Béla: 1956. október 23.
-Az 1956os lyukas zászló
-Dr. Hegedűs Loránt: 1956 üdvtörténeti jelentőségű esemény volt
-2006 - videó az események 10 évfordulójára (videó)
-Rendhagyó emlékezés 1956. október 23-ára
-Pongrátz Gergely:Mit akartunk 1956.-ban?(videó)

Még több friss anyagért tekintse meg regisztráció nélkül is megnézhető facebook oldalunk megnéz>>>


Oszd meg barátaddal is az oldalt!
Oldal olvasottsági számláló:
MAREVOSZ-valós hírek

Magyar Rendszerváltók Országos Szövetsége(MAREVOSZ) - hírek összes

Tarár József A jövő: közvetlen demokrácia, részvételi demokrácia

2014
Aki a elmúlt napok után is továbbra is pártokban, választásokban, intézményi képviseletben látja az üdvözítő megoldást, hát lelke rajta.. Járja továbbra is a szélesebb utat, válassza ki legközelebb is a számára legmegfelelőbb szekértábort, és 4-5 évente húzza be rájuk az x-et, majd rágja a körmét, kedvenc pártjáért aggódva.

Megszokott kép négy évente, és meg sem fordul a többség fejében, hogy lehetne másképpen, van alternatíva. Az, hogy ezekről a lehetőségekről keveset tudunk, a jelenlegi politikai rendszer "érdeme"..


Azok, akik a ma megszokott képviseleti rendszert látják üdvözítőnek, azok a közvetett, demokráciára szavaztak, szavaznak. Magyarországon egyrészt ennek volt - néha jó, néha kevésbé jó - hagyománya, másrészt 1989 óta egyetlen alternatívaként ezt a verziót erőltetik a közvetett demokrácia közvetlen haszonélvezői. A mai politikusok. Ebben a rendszerben választott képviselők hozzák meg a közügyekkel kapcsolatos - pártérdekek szerinti - döntéseket. A módszer tökéletes működtetéséhez mindössze háttérbe kell szorítani az önálló állampolgári kezdeményezéseket, ha ez nem megy, be kell vonni a pártpolitikába és semlegesíteni az aktív, tenni akaró polgárokat, de a legfontosabb: Mindenáron fenn kell tartani a politikai analfabetizmust. A módszer egyre tökéletesebb működését bizonyítja a minapi parlamenti választás.

A képviseleti demokrácia torzulásában az emberek által választott képviselők, nem a választóikhoz, hanem a jelölő pártokhoz és pártvezetőkhöz lojálisak, az emberek pedig nem egy számukra hiteles jelöltet keresnek a szavazólapon hanem egy pártlogót. Ennek következtében pártszimpátia alapján töredezik szét a társadalom, és az emberek az általános problémák megoldására sem találják meg az egymáshoz vezető utat. A politikai és világnézeti elkötelezettség felülírja a társadalmi szolidaritást, és ez azt jelenti hogy nagy bajba kerültünk. Ezt a problémát bármekkora is, fel kell oldani.
Jó hír, hogy vannak még alternatívák, létezik olyan hogy közvetlen részvételen alapuló demokrácia, ahol a közösség minden tagja személyesen vehet részt a közügyek eldöntésében népgyűlésen, vagy a népszavazással. Persze a módszer csak akkor működik, ha lépések történnek a politikai analfabetizmus felszámolására, magyarán tájékozódunk, tanulunk a jó példákból, különben: ... „ a közvetlen demokrácia gyorsan és végzetesen elbukna tudatlanság és a hozzá nem értés zátonyán” .

Pedig a közvetlen demokrácia kiválóan működik ám! Svájcban.

Svájcban a népszavazás intézménye kiterjed a költségvetés kérdéseire, beleértve az adókat és a kiadásokat, ezért a szélesebb körű közvetlen demokráciával rendelkező kantonoknak nagyobb a gazdasági teljesítménye, gazdaságosan bánnak az adóbevételekkel és kisebb a közösség eladósodása is. Ennek következtében magasabb az állampolgári elégedettségi szint , javul a közösségek megtartó ereje, ezért a polgárok a közösségi döntéseket igazságosnak tartják. Mindennek utána lehet nézni, mi több, ki lehet kérni Svájcban élő ismerőseink ez irányú tapasztalatait!

De van más demokratikus alternatíva is! A részvételi demokrácia lényege, hogy a közösség tagjai sajátos vitafolyamatot hoznak létre. A megbeszélő testület tagjai a közügyben érdekelt felek képviselőiből, szakértőkből, helyi lakosokból, természetvédőkből, gazdaságilag érdekelteket személyekből, szabályozó szerv megbízottjaiból, támogatókból és ellenzőkből áll. A közösség meghatározza a megtárgyalandó változatokat, kiválasztja az állampolgári tanács tagjait és a moderátor személyét, majd létrehozzák az állampolgári tanácsot. A kiválasztott emberek rendszerint kisebb-nagyobb csoportokban, majd együtt üléseznek, hogy az téma különböző nézőpontjairól minél világosabb összképet kapjanak. Ezt követően nyilvános vitában, előzetesen jóváhagyott keretek között keresik a megoldást. A moderált vitafolyamatban mindenki egyenlő esélyeket kap, a záródokumentumba pedig mindenki ajánlása belekerül. A folyamat létjogosultsága nyilván attól függ, miként valósítják meg az érintettek az ajánlásokat.

Ez így elég konkrét, de az átlagos politikai ismeretekkel rendelkező magyar rálegyint, mondván utópia, nálunk, ilyen soha nem lesz. Nem bizony, mert van. Abán, Székesfehérvár mellett. A választott képviselők, és az önkormányzati intézmények számára lehetővé tették, hogy adott kérdésekben, egyeztetés és együttműködés rendszerében a lakosság teljes részvétele mellett valósuljanak meg lakókörnyezetükhöz kapcsolódó fejlesztési projektek. A cél az, hogy a döntések ne a képviselők, választottak gyűlésein szülessenek, hanem hogy a társadalomban és a civil szervezetekben is folyamatosan érvényesülhessen a részvételi és a bázisdemokrácia. Ez megnehezíti a döntéshozó klikkek kialakulását, gyengíti a lobbicsoportok befolyását és a hatalmi erők visszaélési lehetőségeit."

Amint látjuk, vannak olyan oázisok, ahol a jövő már nem a pártokról, nem a vezéri attitűdökről, nem a csalhatatlanságba vetett hitről, nem a megosztó világnézeti elkülönülésről, hanem a közös problémák közös megoldásáról szól. Ezt a változást nem kell erőltetni, egyszerűen erre tart a világ és nekünk nem szabad lemaradnunk. Az elmúlt évek látványosabb közéleti sikerei döntő részt ott történtek, ahol közös célok érdekében a legszélesebb körben működött a társadalmi szolidaritás, ahol pedig nem sikerült úrrá lenni a megosztottságon, ott a politikai maffia diktálja a szabályokat.

Izland esetét talán ismerik sokan, néhány évvel ezelőtt összeomlott a bankrendszer, magával rántva a közvetett demokráciát gyakorló politikai elitet. A válságot a tetterős civilekre épülő társadalmi szolidaritás nagyon gyorsan megfékezte, olyannyira (devizahitelesek figyelem!) hogy az izlandi kormány pár napja bejelentette, hogy állami költségvetésből felszámolja a jelzálog alapú lakáshiteleket. A 100 ezer érintett igénylőnként maximum 4 millió korona (7 millió forint) összegben lesz támogatva, (Izland lakossága 300.000 fő) már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek az adósság-elengedési programba. és mindezt egy bankcsőd után alig fél évtizeddel.

Gnarr, Reykjavík - a válság napjaiban - 4 éve megválasztott - és igen népszerű - polgármestere így beszél a tapasztalatokról:

...Válság idején az emberek keresik azt, ami működik. Nincs idejük kipróbálni olyan dolgokat, amik nem működnek. ... Az embereket már nem érdeklik a pártok. a '70-es években az emberek 40 százaléka tagja volt valamilyen politikai pártnak, ma meg csak 7 százalékuk. A fiatalokat különösen nem vevők a pártokra, sokkal szívesebben dolgoznak civil szervezeteknek, például a környezetvédelem vagy emberi jogok területén. Új politikai mozgalmak nőnek ki majd mindenfelé. A változás küszöbön áll, apránként fog elkezdődni. Városokban, falvakban fogják először kipróbálni az emberek az új módszereket. Később pedig az a politikai rendszer, amit ma ismerünk, fel fog morzsolódni. Szerintem húsz éven belül a világ teljesen meg fog változni. Paradigmaváltás előtt állunk, a kormányoktól a városi, vagy megyei szintre fog kerülni a hatalom túlsúlya. Úgy látom, hogy az emberek sokkal jobban bíznak a helyi vezetőkben, mint a kormányokban. Szerintem egy idő után a minisztereknek nem lesz semmi dolga, mert mindent megoldanak majd alacsonyabb szinteken. .."

Sorolhatnám még a példákat, de ennyiből is látszik, hogy nem csak egyetlen demokratikus alternatíva van. Igaz hogy az alig ismert demokrácia modelleket tanulnunk kell még, de tanuljunk, mert ha nem marad ez a felállás, amelyben a társadalmi kontrollt elutasító hatalmi túlsúly diktatúra rémképét vetíti előre.

Tatár J.
kelt: 2014.04.08
feltöltve: 2014. 04. 23.
Hírek

8 1 2